עיצוב האתר - שרונה בר נתן



א-ב לגידול בעלי חיים

קבלו את מילון האימוץ המלא – כל מה שרציתם לדעת ולא העזתם לשאול על גידול בעלי חיים במדריך ידידותי

אימוץ
המילון מגדיר את המילה "אימוץ" כקבלת זר לתוך המשפחה, על מנת לגדלו כחלק ממנה. כשמדובר באימוץ בעלי חיים, החיה הופכת באמת מהר מאוד לחלק בלתי נפרד מהמשפחה, ממש כמו ילד, מלבד העובדה ששנת חיים של בן אדם שווה 5-6 שנות חיים של חתול ו-6-7 שנות כלב.

בעד ונגד
אימוץ מהסיבות הלא נכונות יסתיים באכזבה ובכאב לב לשני הצדדים, ולכן רצוי לשקול מראש את כל הנתונים לפני שמחליטים לאמץ בעל חיים. באגודה שלנו ממתינים לכם יועצי אימוץ שישמחו לעזור לכם לבחור את החבר המתאים לכם.

בעד:
1. החיות מחזירות אהבה, נאמנות וחברות ללא תנאי.
2. אימוץ בעל חיים יכול לגרום לאושר רב ולשיפור הביטחון העצמי של המאמץ.
3. אימוץ חיית רחוב והפיכתה לחיית בית זה מעשה טוב, בעיקר כשקר ורטוב בחוץ. עם זאת, כדאי להקפיד להיות סבלניים להרגלים של בעל החיים שרגיל לחיות בחוץ.
4. ילד שלומד להבין את הצרכים של בעל החיים יפתח רגישות לזולת, ויכולת קבלה ונתינה רגשית.
5. מחקרים הוכיחו כי ניתן לטפל בקשיים שונים של ילדים בעזרת בעלי חיים.

נגד:
1. בעלי חיים זקוקים לתשומת לבכם ולאהבתכם, אחרת הם הופכים למדוכאים. אם אין לכם זמן להקדיש להם - אל תאמצו!
2. טיפול בבעלי חיים דורש אחריות רבה: להאכיל אותם, להוציא לטיול (אם זה כלב), לקחת אותם לווטרינר ועוד.
3. הטיפול בבעלי חיים עולה כסף: יש לרכוש אוכל מיוחד, צעצועים וטיפול רפואי.
4. אם אחד מבני הבית סובל מאלרגיה, נוכחותה של חיה (בעיקר חתול) עלולה להחמיר את המצב.
5. ההחלטה לאמץ צריכה להיות משפחתית, וכולם צריכים להשתתף בגידול וטיפוח בעל החיים.

גוזלים
צאצאי הציפורים נקראים גוזלים, כי הם גוזלים, כביכול, את מזונן וזמנן של אמהותיהם וזקוקים לעזרה ותמיכה עד לגיל מבוגר יחסית (לעומת האפרוחים שהופכים מיד לעצמאיים). אם מצאתם גוזל שנפל מהקן, אל תנסו להאכיל או להשקות אותו. רפדו עבורו קופסה קטנה בנסורת או קש (לא בצמר גפן!) וגשו מיד לווטרינר או הביאו אותו אלינו לאגודה שברחוב הרצל 159 בתל אביב. אנו נטפל בו עד שיתחזק ואז נשחרר אותו לטבע או נעביר אותו למקום מחייה מתאים.

די להתעללות!
ילדים יכולים להיות אכזריים, בעיקר כלפי כלבים וחתולים קטנים שאינם יכולים להגן על עצמם. החוק בישראל קובע: "לא יענה אדם בעל חיים, לא יתאכזר אליו ולא יתעלל בו בדרך כל שהיא". כמו כן, אוסר החוק על ארגון קרבות בין בעלי חיים והעבדתם על אפיסת כוחות, ובכל זאת, מגיעים מדי שנה עשרות בעלי חיים חבולים, שרוטים ומוכים לעמותות השונות. רובם מאבדים את הביטחון באדם, וצריך לעבוד קשה כדי לשכנע אותם שלא כולנו רעים. בעלי החיים אמנם לא יכולים להביע את עצמם במילים, אך קל לזהות כשלא נעים להם וכשהם סובלים. אם במקרה ראיתם התעללות בבעל חיים כלשהו, אל תשתקו ותתעלמו. קראו למבוגר שאתם מכירים או למישהו בסביבה שניתן לסמוך עליו, ובקשו את עזרתו, כי כל בעל חיים חש בכאב וכמונו, גם להם יש זכויות שאנחנו מחויבים לשמור עליהן.

הכנות
כשמביאים הביתה גור, צריך להכין עבורו סביבה שקטה ובטוחה. ארגז או סל מרופד ישמשו לו כמיטה. בלילות הראשונים ניתן לעטוף בקבוק מים פושרים במגבת ולהניח עליו את הגור, כדי שלא יבכה. כמו כן, יש להכין עבורו קערות (עדיף מנירוסטה) למים ואוכל. חתולים זקוקים לארגז חול מיוחד לעשיית הצרכים. את החול רצוי לנקות פעם ביום בעזרת כף מיוחדת ולהחליף אותו אחת לשבוע בחול נקי (תלוי בריח וברטיבות).

כאשר יוצאים עם חתול מהבית חייבים להחזיקו בארגז נשיאה מיוחד, מכיוון שמרוב פחד הוא עלול לברוח. צריך לזכור שגורים הם סקרנים ושובבים מאוד, ממש כמו תינוקות, ולכן חשוב לסלק מסביבתם חומרי ניקוי, חוטי חשמל חשופים וצמחים רעילים, שעלולים להוות עבורם סכנה. מומלץ לרכוש צעצועים שונים בחנויות המתאימות, כדי לגרות את הגור ולשעשע אותו.

מצאו עוד המון עצות במדריך לאימוץ כלבים שהכנו במיוחד בשבילכם('https://spca.co.il/wp-content/uploads/2019/10/%D7%94%D7%9E%D7%93%D7%A8%D7%99%D7%9A-%D7%9C%D7%9E%D7%90%D7%9E%D7%A6%D7%99%D7%9D-%D7%9B%D7%9C%D7%91.pdf)'.

הוצאות
אם הכלב/חתול בריאים, ההוצאות הכספיות יכללו ביקור שנתי אצל הווטרינר לחיסון, אוכל (הרבה יותר זול לקנות שקים של 15 ק"ג, וכדאי לעקוב אחרי מבצעים שונים בחנויות), וחול עבור חתולי הבית.

וטרינר
כל חתול או כלב חייבים לבקר לפחות פעם בשנה אצל הווטרינר. הבדיקה הראשונית מתבצעת כשבוע לאחר שהחבר החדש שלכם הסתגל לסביבתו החדשה. בבדיקה זו יבדוק הווטרינר את כל מערכות הגוף: לב, ריאות, עור, עיניים, אוזניים ועוד, ויוודא שהוא בריא. לאחר מכן יינתנו לגור חיסונים וטיפולים נגד תולעים, והווטרינר יפתח לו פנקס חיסונים אישי, ובו יצוינו כל החיסונים והטיפולים שכבר קיבל ושיקבל בעתיד. שימרו על הפנקס ועל מספר הטלפון של הווטרינר במקום בטוח! מלבד הבדיקות השגרתיות, אם אתם חשים שחיית המחמד שלכם מתנהגת שונה, סובלת מהקאות, שלשולים, עצירות קשיי נשימה, מדימומים אובדן תאבון ועוד, פנו מיד לווטרינר. בכל מקרה, אל תוותרו על הביקורים אצל הווטרינר - בעל חיים שאינו מחוסן רגיש יותר למחלות, והטיפול בו מאוחר יותר יעלה הרבה יותר. אצלנו באגודה אתם מוזמנים למצוא מרפאה משוכללת שמציעה מחירים נוחים במיוחד. לתיאום תור התקשרו אלינו לטלפון: 4553*, 03-5136500.

זכר או נקבה?
מתלבטים אם לאמץ זכר או נקבה? זה תלוי לאיזו מטרה אתם לוקחים חיה ולאיזה בית. כאשר מדובר בכלבים, נקבה מעוקרת היא שקטה ורגועה יותר מהזכר. נקבה מבוגרת מגלה גם יחס עדין יותר כלפי ילדים קטנים ותינוקות. לעומתה, הזכר יותר אגרסיבי ומתאים לבעלי מרץ וחובבי ספורט וטיולים ארוכים, וכמובן גם לצרכי שמירה. אצל החתולים אין הבדלים בולטים, ואישיותם מעוצבת בעיקר על ידי נסיבות חייהם.

חיסונים
על כל גור לעבור חיסונים כשלושה חודשים לאחר לידתו. כמו כן, על כל כלב וחול לקבל סדרת חיסונים חשובה פעם בשנה. החיסון החשוב ביותר לבריאות הכלבים הוא חיסון המשושה נגד מחלות נפוצות ומדבקות, כמו כלבלבת, פרוו וכו'. החיסון החשוב ביותר לחתולים הוא חיסון המרובע, המגן על החתול מפני חתלתלת. חיסון חשוב נוסף הוא החיסון נגד כלבת שניתן באופן קבוע לכלבים, אך מומלץ לתת אותו גם לחתולים שמסתובבים מחוץ לבית.

חתולים
יללה חלושה או נביחה חרישית מבין השיחים גילתה לכם שגור קטן ורזה זקוק לעזרה. איך מטפלים בו? קודם כל בודקים אם אמא שלו בסביבה. אם מדובר בגור חתולים אסור לגעת בו, כי אז האם עלולה לנטוש אותו. ייתכן שהאם יצאה להשיג אוכל ואם תגעו בגור, האמא לא תכיר את הריח שנדבק אליו ולא תטפל בגור. אם לא מצאתם את האם עומדות בפניכם שתי אפשרויות: להעביר את הגור לאחת מהעמותות העוסקות בטיפול בבעלי חיים או לקחת אותו לביתכם.

אם החלטתם לאמצו, הצעד הראשון שיש לבצע עם חתול רחוב שמגיע הביתה, הוא לנקות את פרוותו מפרעושים בעזרת תכשירים המתאימים לגורים (ניתן לקנות בכל חנות לחיות). השלב השני הוא לנקות את עיניו הסגורות והדביקות בעזרת צמר גפן טבול במים פושרים או בתמצית תה. דלקות עיניים הן תופעה נפוצה אצל גורים. אם הדלקת לא חמורה, יש לשים משחה אנטיביוטית, ואם היא חמורה יש לגשת מיד לווטרינר. בנוסף, צריך לחמם את גופו של הגור הקטן באמצעות בקבוק מים חמים עטוף במגבת. החליפו את המים מדי כמה שעות ובמיוחד לפני השינה, כדי שטמפרטורת הגוף שלו לא תרד.

מכיוון שגורים קטנים זקוקים לליקוק של אימם כדי לעשות את צרכיהם, טיבלו צמר גפן במעט מים ושפשפו קלות את איזור איברי המין של הגור. השלב הבא הוא כמובן ביקור אצל הווטרינר. בכל מקרה רצוי לעשות את הטיפול הראשוני עם מישהו בעל ניסיון בטיפול בעלי חיים.

טובים השניים
יש לכם כלב או חתול? נפלא! אבל זה לא אומר שאתם לא יכולים לאמץ חבר נוסף למשפחה. ההיפך הוא הנכון - כלבים וחתולים נהנים בדרך כלל לחיות במקום שבו שוהה בעל חיים נוסף מסוגם. בעת גידול שני בעלי חיים או יותר הבעלים יכולים ליהנות גם מהיחסים שביניהם ולחוש ממש כאילו הם חיים בערוץ טבע פרטי משלהם. בעת בחירת בעל חיים נוסף למשפחה יש לקחת בחשבון את גיל בעלי החיים הקיימים ואת סוגיהם וכמובן לוודא שיש לכם משאבים כדי לטפל בבעל חיים נוסף. אם אתם רוצים להוסיף עוד בעל חיים למשפחה – התייעצו עם אחד מיועצי האימוצים שלנו, שיעזור לכם לבחור את החבר המתאים ביותר לבעלי החיים שכבר יש לכם בבית.

יום אימוץ
באגודות שונות בארץ מקובל לאמץ בעלי חיים ב"ימי אימוץ" מיוחדים – ימים שבהם מנסים לעודד את הציבור לקחת בעל חיים הביתה באמצעים שונים. כמובן שאימוץ הוא מצוין ומבורך, אך לימים מסוג זה מספר חסרונות. פעמים רבות האימוצים שמתרחשים במהלכם נעשים באופן שאינו מתוכנן, ללא מחשבה מראש וללא התאמה יסודית בין בעל החיים למשפחה. לצערנו, פעמים רבות אנו רואים שבעלי חיים שמוצאים בית בימים כאלו – ננטשים במהרה. אצלנו ב"אגודת צער בעלי חיים בישראל". כל הוא יום אימוץ. לא צריך לחכות ליום מיוחד, אפשר לבוא בכל ימות השבוע בשעות הפעילות ('https://kids.spca.co.il/contact.php?contact_id=1)', עם כל בני המשפחה, ולמצוא חבר חדש ומתאים בצורה נבונה.

כלבים
כלבים עזובים המשוטטים ברחוב הם לא מחזה נדיר. לצערנו כלבים רבים מושלכים מהבית החם אל הרחוב הקר מסיבות שונות. בנוסף, ישנם גם כלבים שהלכו לאיבוד ובעליהם מחפשים אותם. אם אתם רואים ברחוב כלב עם קולר, אפשר לאתר את בעליו באמצעות הפרטים המופיעים עליו ואפשר גם לתלות פתקים עם תאור הכלב באזור מגוריכם. אם אינכם מוצאים סימן מזהה, מומלץ להביא את הכלב לאחת מעמותות בעלי החיים או לווטרינר שיבדקו אם לכלב יש שבב, שבאמצעותו ניתן לאתר את בעליו. אם לכלב אין בעלים והחלטתם לאמץ אותו ולגדלו, קחו אותו לווטרינר לבדיקה, ואם אתם מתכוונים לגדל אותו בחצר, דאגו שמקום הלינה שלו יהיה מוגן מפני השמש, גשם ורוח. בימים חורפיים במיוחד, מומלץ להכניסו הביתה.

למה לאמץ ולא לקנות?
דמיינו את עצמכם במקומם של בעלי החיים הנטושים, במצב בו אף אחד לא רוצה אתכם, אתם צריכים לפשפש בפחי זבל בחיפוש נואש אחר שאריות אוכל ולחפש מחסה מהגשם או לחיות בתא באגודה בלי בית משלכם. מצמרר, נכון? מקומם של הכלבים והחתולים אינו ברחוב, וזו גם הסיבה שאנו מעדיפים לכנותם "חתולים חסרי בית" ולא "חתולי רחוב". החתולים מתרבים בקצב מהיר, ופעמים רבות האמא, שיוצאת להשיג מזון, נדרסת, גוריה נשארים חסרי אונים, ולרוב מתים מרעב או נטרפים. גם החתולים הבוגרים רגישים מאוד למחלות, ולכן אינם מאריכים ימים. אז תחשבו רגע על בעלי החיים, ותבינו שאם תאמצו בעל חיים נטוש אחד, תצילו אותו מגורל אכזר ואפילו ממוות.

מזון
תשכחו את מה שראיתם בסרטים- לכלבים אסור בשום אופן לתת עצמות! הן עלולות להישבר לרסיסים קטנים, לדקור את המעיים של הכלב ולגרום לו לפצעים פנימיים. בנוסף, אסור להאכיל גורי חתולים שרק נולדו במוצרי חלב, מכיוון שזה יגרום להם לשלשולים. צריך לקנות אבקות חלב מיוחדות ולשים אותן בבקבוקים בעלי פיטמה מיוחדת. מי שלא יכול להרשות לעצמו לקנות אותן, יכול להסתפק באבקת חלב המיועדת לתינוקות (כמו סימילאק ומטרנה). אל תתנו לבעלי החיים את האוכל שלכם, גם אם הם עושים לכם עיניים עצובות, ואל תתנו לכלבים אוכל של חתולים ולהיפך. לכל חיה יש את סוג האוכל המותאם לה.

אסור גם להפריע לכלב בזמן האכילה. את סוג המזון, כמות ותדירות ההאכלה יש להתאים לגיל ולשלב ההתפתחות של בעל החיים. הקפידו לספק כל יום מים טריים, לשמור על ניקיון כלי האוכל ולהקפיד שהאוכל היבש מתאים לגילו של הכלב או החתול. גורים אוכלים יותר ולעתים יותר קרובות. לחתולים ניתן להשאיר אוכל, כי הם כבר יאכלו כשהם יהיו רעבים. את הכלבים הבוגרים כדאי להרגיל ל-2-3 ארוחות ביום. אם אתם רוצים לפנק את בעלי החיים שלכם, תוכלו לרכוש עבורם חטיפים המיועדים להם.

נחוצים מתנדבים
אגודות למען בעלי החיים ברחבי הארץ פועלות בעזרת מתנדבים המסייעים לטפל בבעלי החיים ותמיד זקוקות לעוד ידיים. האגודות פועלות בעזרת תרומות ואין להן כסף רב לשלם לעובדים, לכן כל מי שמוכן לעזור ללא תשלום – עושה עבודת קודש. גם אצלנו ב"אגודת צער בעלי חיים בישראל" אנו נעזרים במתנדבים רבים שעוזרים לנו לטפל בבעלי חיים, להוציא כלבים לטיול, להנעים את זמנם של החתולים ועוד. לפרטים על האפשרות להתנדב אצלנו או לבקר אותנו עם הכיתה או קבוצת תנועת הנוער שלכם – התקשרו אלינו: 4553*, 03-513650.

סירוס ועיקור
מדי שנה נולדים עשרות אלפי כלבים וחתולים שאינם מוצאים בית חם. מכיוון שברחובות צפוי להם גורל אכזר, העמותות שדואגות לזכויותיהן ממליצות על עיקור הנקבות וסירוס הזכרים, כדי להקטין את מספר בעלי החיים המשוטטים ברחובות ללא טיפול והגנה. תהליך הסירוס הוא תהליך פשוט להסרת האשכים, עם התאוששות קלה וללא תופעות לוואי. גם תהליך העיקור פשוט יחסית, ובמהלכו מוציאים את הרחם והשחלות כך שהנקבה אינה יכולה להרות. הניתוח מתבצע בהרדמה מלאה ולמחרת הכלבים והחתולים כבר יכולים לחזור לתפקוד רגיל. למרות שחלק מאוהבי בעלי החיים חושבים שעיקור וסירוס הם אכזריים, חייו של גור קטן שמושלך לרחוב אכזריים אפילו יותר.

עזרים
לכלבים: קולר ו/או רצועה, כדי שאפשר יהיה לצאת איתם מחוץ לבית. על פי חוק אסור לכלב להסתובב מחוץ לבית ללא רצועה. לחתולים: חבל מלופף, עליו הם יכולים לשייף את ציפורניהם. אם בא לכם לפנק את בעל החיים שלכם, תנו לו כדור גומי, עצמות מעור מיוחד וצעצועים נוספים שיגרמו הנאה לו ולכם. לאלו מביניכם שמתכננים לטייל עם כלבים קטנים בימי החורף (כגון פינצ'רים), מומלץ לרכוש גם סוודר שיחמם מפני הקור.

פרווה
כשאתם רואים חתול או כלב שפרוותם חלקה ומבריקה, דעו שהם מטופלים היטב. את פרוות הכלב מומלץ להבריש מדי יום, בעזרת מברשת צפופה או מסרק כינים. לעומתם, החתולים מטפלים לבד בפרווה שלהם, על ידי ליקוקה מדי יום בעזרת לשונם המחוספסת. בכל זאת מומלץ להבריש את החתולים ארוכי השיער כל יומיים, ואת קצרי השיער פעם בשבוע, כדי למנוע פיזור שיער בבית, לגלות בעיות עור ופרעושים ולגרות את בלוטות השומן, המייצרות חומרי מגן לעור ולפרווה.

ציפורניים
תחביב אהוב במיוחד על החתולים הוא שיוף וחידוד הציפורניים. כדי למנוע השחתת רהיטים בבית, מומלץ לרכוש עבורם משטח גירוד מיוחד בחנות חיות, או להכין אחד מחבל מלופף. הניחו את המשטח במקום בו מבלה החתול את רוב זמנו והרגילו אותו להשתמש בו כבר מגיל צעיר. את ציפורני החתול ניתן לגזור בעזרת מספריים מיוחדים המיועדים למטרה זו, אולם אסור לעקור אותן, כי הן כלי מאוד חשוב עבור החתול והעקירה עצמה היא ניתוח קטיעה כואב ואכזרי.

קרציות ופרעושים
הפרעושים נפוצים בעיקר בקיץ והם חומים וקופצניים. לעומתם, הקרציות נפוצות בסוף החורף ובאביב ומצויות בעיקר באזורים עשירי צמחייה. גם הקרציות וגם הפרעושים אוהבים למצוץ את דמו של הכלב או החתול ויכולים להעביר מחלות שונות. הטפילים הללו מטרידים גם את בעלי החיים וגם את שאר בני הבית, וחשוב להיפטר מהם. שיטות הטיפול המקובלות הן ריסוס, איבוק וטפטוף חומר המתאים לגודל החיה וסוגה. רצוי להתייעץ עם וטרינר מראש באיזה חומר להשתמש.

רחצה
חתולים הם יצורים מאוד נקיים, המבלים חלק ניכר מהיום בליקוק גופם. הם דואגים להיגיינה האישית שלהם ללא כל התערבות ולא מומלץ לרחוץ אותם, אלא אם כן הם חולים מדי מכדי לנקות את עצמם או מלוכלכים באופן חריג. בכל מקרה הרחצה חייבת להיעשות בעדינות רבה, כדי לא להבהיל את החתול. את הכלבים מומלץ לרחוץ בתדירות נמוכה (אחת לחצי שנה) עם שמפו המיועד לכלבים בלבד.

שרקנים ואוגרים
אוגרים, ארנבים ושרקנים הם בעלי חיים שבדרך כלל לא מוצאים סתם ככה ברחוב אלא קונים בחנויות לחיות מחמד. את השרקן ושאר חבריו המכרסמים צריך להביא הביתה בכלוב מרופד בנסורת או קש (צמר גפן עלול לחנוק אותם, כי הם מנסים לאכול אותו). לאוגרים ושרקנים מומלץ לצרף אביזרי משחק, כמו גלגל ריצה ומנהרות. המאכלים האהובים עליהם הם ירקות טריים ותערובת של גרעינים, דגנים ואגוזים.

תפתחו את הלב?
אחרי כל מה שקראתם, לא בא לכם להציל איזה חתול או כלב מגורל אכזר ברחוב? אומנם זה דורש קצת השקעה מצדכם ושכנוע ההורים, אבל היתרונות בהחלט עולים על החסרונות. תצטרכו לגלות אחריות, לדאוג לאוכל, טיולים וביקורים קבועים אצל הווטרינר, אבל בימים הגשומים, כשתתכרבלו יחד עם החבר החדש שלכם מתחת לשמיכת בפוך, לא תצטערו...