עיצוב האתר - שרונה בר נתן



פינת החי שלנו

בחצר מוארת ורחבת ידיים בלב תל אביב, תחת עצים ירוקים, שוכנת פינת החי שלנו ובה שוהים שלל בעלי חיים

בלב החצר הנעימה של "אגודת צער בעלי חיים בישראל". שוכנת פינת חי המורכבת ממספר תאים רחבי ידיים ובריכה החוסים בצילם של עצים ירוקים. בפינת החי שוהים בשכנות טובה שלל בעלי חיים המגיעים אלינו מסיבות שונות. חלקם הובאו אלינו על ידי עוברי אורח שמצאו בעלי חיים כגון גוזלים או ציפורים פצועות באמצע הרחוב, אחרים הגיעו אלינו מפינות חי שונות וקורה גם שבעלי חיים פצועים מגיעים אלינו, זוכים לטיפול רפואי ומחלימים. בעלי החיים האלו ממשיכים לחיות אצלנו, נהנים מאור, מאוויר, ממזון ומטיפול רפואי. חלקם ממשיכים לחיות אצלנו באגודה לאורך כל חייהם, אחרים שמצבם הגופני תקין, חוזרים לטבע ויש כאלו שעוברים לגור בהמשך בפינות חי מתאימות ברחבי הארץ.

אוגרים
האוגר הוא מכרסם קטן שקיבל את שמו עקב נטייתו לאגור מזון. את המזון הוא אוגר בכיסים מיוחדים שנמצאים בלחיים שלו ומשווים לו מראה מצחיק משהו. משם הוא מוציא את המזון כשהוא מוצא מקום מסתור שבו הוא רוצה להחביא אותו, כדי לאכול אותו מאוחר יותר. אורכו הממוצע של אוגר הוא כ-20 סנטימטרים. למרות שיש לו גם אוזניים קטנות יש לו חוש שמיעה מצוין וגם חוש ריח מפותח מאוד. חוש הראיה שלו, לעומת זאת, אינו מפותח במיוחד. בטבע הוא אוכל בעיקר זרעים, חרקים קטנים ופירות.

כשאנשים מגדלים אוגרים בבית הם מאכילים אותם במזון מיוחד לאוגרים שמורכב בעיקר מזרעונים. האוגרים יכולים להמליט כמה פעמים בשנה ומביאים לעולם בכל פעם 5-10 אוגרים. אם תעשו קצת חשבון, תגלו שאוגר יכול להביא לעולם הרבה מאוד צאצאים בשנה. בישראל יש לא מעט אוגרים שנהוג לגדל בבית כמו אוגר סורי זהוב או אוגר סיבירי ואוגר טיבטי. הטיפול באוגרים נחשב לקל מאוד, וצריך רק לשמור על מתן מים ומזון טריים, ניקוי הכלוב שלהם ומתן טיפול רפואי במקרה הצורך.

ברבורים
הברבורים הם עופות מים גדולים שמזכירים אווזים או ברווזים. הם נחשבים ליפים במיוחד בזכות הכנפיים המרהיבות והצוואר המעוקל שלהם. הברבורים חיים בלהקות גדולות שמתחלקות לזוגות. זכר ונקבת הברבור חיים זה לצד זה לכל אורך כל חייהם, כמה רומנטי. בני הזוג מגדלים ביחד את הגוזלים שלהם כשבכל פעם הנקבה מטילה כחמש ביצים ודוגרת עליהן כחמישה שבועות. הברבורים חיים במקומות רבים בעולם וגם כאן בישראל. בארץ תוכלו לראות ברבור מסוג בוויק או ברבור מצוי. בדרך כלל הברבורים הללו חולפים בישראל בחורף כשהם עפים ממדינות הצפון הקרות למדינות הדרום החמות. לאגודה שלנו מגיעים לעתים ברבורים פצועים שנמצאו על ידי עוברי אורח או הועברו אלינו מפינות חי שונות. אנו מטפלים בהם ועוזרים להם להחלים.

טווסים
הטווס הוא עוף ממשפחת הפסיונים. הוא נחשב לאחד מבעלי החיים היפים בעולם בזכות זנבו המפואר של הזכר. לטווסים זכרים יש זנב עצום מימדים, מקושט ויפהפה בצבעי ירוק וכחול עזים, שהם משתמשים בו כדי למשוך את תשומת לב הנקבות ולחזר אחריהן. אפשר למצוא טווסים מזנים שונים במקומות רבים בעולם, בדרך כלל הם אוכלים צמחים קטנים, חרקים זעירים ודגים קטנים. חלק מהטווסים יכולים לעוף, אבל בדרך כלל הם מעדיפים להסתובב ברגל. לעתים מגיעים לטיפולנו באגודה טווסים הזקוקים לטיפול רפואי ואנחנו עוזרים להם להרגיש טוב יותר.

ארנבים
הארנב הוא יונק קטן ממשפחת בעלי החיים שנקראת "ארנביים" (שם מצחיק, לא?). במשפחה החמודה הזו יש עשרה סוגי בעלי חיים שדומים אחד לשני. ארנבת ממוצעת מגיעה לאורך של 50-60 ס"מ ומשקלה כארבעה קילוגרם. יש לה גוף ארוך וצר עם זנב עבה, ראש עגלגל ואוזניים המגיעות לאורך של 14 ס"מ! הארנבים מביאים צאצאים רבים לעולם, נקבת הארנב יכולה להיכנס להריון כמה פעמים בשנה ובכל פעם ללדת מספר גורים.

כאן אצלנו בפינת החי אנו מטפלים בארנבים שהובאו אלינו על ידי משפחות שלא יכלו לטפל בהם או אחרי שנמצאו פצועים או חולים. ארנבים חיים גם בטבע, שם הם עשויים לרוץ מהר מאד ולהגיע למהירות של 70 קמ"ש – כמו מכונית בכביש בין עירוני. הארנבת יכולה לנתר בעזרת הרגליים החזקות שלה למרחק עצום של 2.5 מ' ולגובה של 1.5 מטר. וואו!

יונים
כשאתם הולכים ברחוב אתם בטח רואים לא פעם את אחת מהציפורים החיות גם אצלנו באגודה – יונה. היונה היא אחת מהציפורים הכי נפוצות בעולם. יש יותר משלוש מאות סוגים של יונים ברחבי העולם. גם כאן בישראל יש לא מעט סוגים של יונים כמו יונת סלע, יונת ענק ויונת עצים. היונים חיות בממוצע 5-10 שנים. הן נפוצות מאוד בערים וחלק מהן בונה קינים בבניינים, במרפסות ובאזורים אחרים שבהם גרים בני האדם.

היונה מסמלת גם דברים רבים ובמיוחד את השלום. יונה עם עלה של זית היא סמל יהודי ידוע מסיפור תיבת נוח, שם היא בישרה שיש יבשה בעולם ושהמבול הסתיים. אלינו לאגודה מגיעות יונים פגועות שנמצאו על ידי אזרחים מודאגים. אנו מטפלים בהן ועוזרים להן להחלים.

עורבים
אם אתם שומעים קרקורים עזים וחזקים באזור מגוריכם, יש סיכוי שנתקלתם בעורב - אחת הציפורים הכי נפוצות בישראל. בישראל אפשר למצוא מספר סוגים כמו: עורב הודי, עורב אפור, עורב שחור ועורב קצר זנב.

רוב העורבים הם בצבע שחור ואפור, יש להם רגלים קצרות ומקור חזק שמשמש למציאת מזון ולאכילתו. העורבים נוהגים לאכול כמעט כל דבר - החל מחרקים קטנים דרך צמחים וגם אוכל שבני האדם משאירים מסביבם בפחי האשפה וברחובות.

העורבים חיים בדרך כלל בקהילות גדולות ומתחלקים לזוגות כאשר הם מביאים צאצאים לעולם. הם נחשבים לבעלי חיים חכמים במיוחד, יש להם יכולת מפותחת לשלוט בקולם ואפשר אפילו לאלף אותם וללמד אותם לחקות קולות בני אדם. לאגודה שלנו מובאים לעתים עורבים פצועים או גוזלי עורבים שנפלו מהקן אותם מצאו אנשים מודאגים. אנו מטפלים בהם ועוזרים להם להרגיש טוב יותר.

אווז
אווז הוא עוף ים שמתאפיין בצוואר ארוך מאוד וברגליים ארוכות וחזקות. הצבע שלו הוא לבן-אפור. אווזים בדרך כלל חיים בחצי הצפוני של כדור הארץ אבל בחורף הם נודדים דרומה לארצות החמות יותר. גם כאן בישראל עוברים לא מעט אווזים. בני זוג אווזים – זכר ונקבה, מנהלים זוגיות לאורך כל החיים ולא מחליפים בני זוג. חלוקת התפקידים ביניהם היא קבועה - הנקבה דוגרת על הביצים והזכר מגן עליה. האווזים חיים בדרך כלל בלהקות גדולות אבל בתקופת הקינון שבה הם דוגרים על הביצים, כל זוג מתכנס בעצמו. בישראל אפשר למצוא כמה סוגי אווזים שמגיעים לכאן בחורף כדי להתחמם: האווז האפור, האווז הקטן, אווז לבן מצח ואווז האחו. לאגודה שלנו מגיעים לפעמים אווזים פצועים או נטושים שנמצאו על ידי עוברי אורח או גופים שונים. אנו מטפלים בהם ועוזרים להם להחלים

ברווז
עוף מים נוסף שאפשר למצוא בפינת החי שלנו הוא הברווז. הברווזים קטנים יותר מעופות מים אחרים כמו ברבורים ואווזים, ויכולים לחיות לצד מים מתוקים או מלוחים. הם ניזונים מצמחים שגדלים במים וסביבם, מדגים קטנים ומחרקים. כדי להביא צאצאים לעולם, הברווזות מטילות ביצים. לאחר דגירה בת כחודש בוקעים מהביצים אפרוחים מתוקים המכוסים בפלומה. כמה שעות לאחר שהם בוקעים מהביצה, הברווזים כבר יודעים ללכת ולשחות. מרשים, לא? גוזלי הברווזים נשארים צמודים לאמם למשך כחודשיים ולאחר מכן יוצאים לדרך עצמאית משלהם. גודל ברווז בוגר הוא 30-80 ס"מ ומשקלו מספר קילוגרמים, בהתאם לסוג הברווז.

צבים
אחד מבעלי החיים הכי מיוחדים בעולם הוא הצב. אחרי הכול, אין הרבה בעלי חיים שלוקחים את הבית שלהם איתם לכל מקום על הגב. יש בעולם יותר מ-250 סוגי צבים – ביניהם קטנים מאוד שגודלם כעשרה ס"מ ועד לצבי ענק בגודל של כשני מטרים.

יש צבים שחיים במים מתוקים, אחרים שחיים בים המלוח ורבים שחיים ביבשה. השריון שנמצא על גבם ועל גחונם של הצבים משמש כמגן ומאפשר להם להתחבא בו כשהם זקוקים להגנה מפני אויבים. הצבים אוכלים בדרך כלל צמחים אבל יש גם כמה זנים שאוכלים חרקים ושבלולים קטנים. צבי ים אוכלים בעיקר אצות ודגים קטנים. הצבים, כמו שאתם בטח יודעים, הם בעלי חיים איטיים מאוד שזוחלים לאיטם. בארץ אפשר למצוא סוגי צבים שחיים ליד נהרות, בים באזורים חקלאיים ובשדות שונים. ישנם זני צבים שמאריכים ימים ויכולים לחיות אפילו 180 שנים. וואו!

לאגודה שלנו מגיעים לעתים צבים שנמצאו על ידי עוברי אורח במקומות שונים או שנפצעו וזקוקים לטיפול. הם שוהים בפינת החי שלנו ומקבלים טיפול אוהב.

תרנגולים ותרנגולות
ברשימת בעלי החיים שבני האדם נעזרים בהם הכי הרבה – מככבים התרנגולים והתרנגולות. התרנגול שאנו מכירים הוא עוף שנמצא ביחסים קרובים עם בני האדם כבר אלפי של שנים ונקרא "תרנגול הבית". תרנגול הבית התפתח לאחר שבני אדם החלו לגדל בבתיהם זנים של תרנגולות בר לפני כ-5,000 שנים. תרנגולות יכולות לחיות כ-5-10 שנים, בהתאם לזן שלהן. התרנגולת המבוגרת ביותר שתועדה בעולם חיה עד גיל 16! התרנגול הזכר נבדל מהתרנגולת הנקבה במאפיינים שונים, כגון כרבולת אדומה ומרשימה המתנוססת על ראשו ונוצות זנב ארוכות ובוהקות יותר. לאגודה שלנו מגיעים לא פעם תרנגולים ותרנגולות פצועים, או כאלו שנמצאו במקומות שונים על ידי עוברי אורח. אנו מטפלים בהם והם חיים באושר בפינת החי שלנו.

חזיר ים
חזיר הים, שנקרא גם קביה או שרקן, הוא בעל חיים שרבים מגדלים כחיית מחמד בבית ובפינות חי. זהו מכרסם קטן שמקורו מאמריקה הדרומית וכיום הוא נפוץ בכל העולם. למה לחיה אחת קטנה יש כל כך הרבה שמות? קוראים לו בשם שרקן כי הוא משמיע קול חמוד שמזכיר מאוד שריקה. השם חזיר ים נובע מכך שמדובר בבעל חיים שדומה במקצת לחזיר, אם כי הוא כמובן קטן ממנו בהרבה. האורך הממוצע של חזיר הים הוא כ-20 ס"מ והצבע שלו הוא חום, לבן, אפור, שחור ולפעמים גם מעיין כתום. השרקנים נוהגים להיות ערים בעיקר בלילות, חיים בממוצע 5-6 שנים ושוקלים כקילו. לאגודה שלנו מגיעים לא פעם שרקנים שאנשים אינם יכולים לגדל עוד מסיבות כאלו ואחרות. הם חיים בפינת החי שלנו בשמחה.