עיצוב האתר - שרונה בר נתן

הזבל לא נעלם ברגע שאנחנו זורקים אותו לפח

מיחזורית - מתקן למיחזור בקבוקי פלסטיק

פח מיוחד למיחזור ניירות

אל תזבלו את הסביבה

כמות האשפה שאנחנו מייצרים מזיקה מאד לכדור הארץ, לבעלי החיים ולצמחים שבו. הנה 10 דרכים שבאמצעותן תוכלו לזבל פחות ולעזור לסביבה

נסו רגע לחשוב כמה אשפה אתם והמשפחה שלכם מייצרים בכל יום. חשבו על הכל - על עטיפות המאכלים, בקבוקי המשקאות, אריזות, בגדים וצעצועים, שאריות מזון ולכלוך. לא מעט, נכון?

הזבל לא נעלם ברגע שאנחנו זורקים אותו לפח. הוא נלקח למזבלות, שם הוא עובר תהליכים שונים. לחלק גדול מהחומרים שבו לוקח מאות ואף אלפי שנים להיעלם. בינתיים, הזבל הרב מצטבר בכדור הארץ, מזהם אותו ופוגע בחיי בעלי החיים שחיו כאן לפני שאנחנו, בני האדם, הגענו. מהאשפה שלנו נפלטים חומרים רעילים המחלחלים לאדמה ולמים שבכדור הארץ, מלכלכים אותם והורגים את בעלי החיים.

ברור שקשה מאד לחיות מבלי לייצר אשפה, אבל בעזרת קצת מחשבה כל אחד מאתנו יכול לצמצם את כמות האשפה המזיקה שהוא מייצר. הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לזבל פחות ולשמור על כדור הארץ יותר:

1. קונים פחות: חשבו פעמיים לפני שאתם קונים דבר מה. אל תשכחו שלכל דבר שאתם קונים מתלוות אריזות, שקיות ועוד - שהופכות לאשפה ומזיקות לסביבה.
2. השתמשו ב"יד שנייה": כשאתם משתמשים במוצר שכבר נעשה בו שימוש, אתם מרוויחים כמה פעמים. בתור התחלה, אתם חוסכים כסף, כי מוצרים כאלו זולים בהרבה. שנית, אתם עוזרים לאדם אחר שלא להשליך אשפה ובכך אתם חוסכים מכדור הארץ המון פסולת. לפני שאתם קונים ספר לימוד או אפילו בגד, בדקו אם ניתן להשיג אותם בחנויות "יד שניה" או מחברים.
3. תעביר את זה הלאה: לפני שאתם משליכים דבר מה לפח - כמו בגדים, ספרים, צעצועים וכו' - בדקו אם חבריכם זקוקים לחפץ הזה. אם לא - נסו לתרום אותם לגופים שזקוקים להם. מה שנראה לנו כאשפה עשוי להיות מוצר חדש ונהדר לאחרים.
4. ממחזרים נייר: השליכו את הניירות ואת הקרטונים המיותרים לפח מיוחד למיחזור לניירות. הניירות האלו יהפכו לניירות שניתן להשתמש בהם פעם נוספת במקום לאשפה שתעמיס על כדור הארץ. הדבר גם יחסוך כריתת עצים לצורך ייצור נייר.
5. ממחזרים בקבוקים: ניתן למצוא כמעט בכל רחוב מיחזורית - כלוב שאליו אפשר להשליך בקבוקי פלסטיק ואריזות פלסטיק ריקות. הקפידו להשליך לשם בקבוקי פלסטיק ריקים שהצטברו בבית שלכם. הבקבוקים יהפכו לפלסטיק ממוחזר שניתן להשתמש בו שוב, במקום לאשפה. חלק מבקבוקי הזכוכית אפשר להחזיר לסופרמרקט תמורת סכום כסף שנקרא פיקדון. שווה!
6. השליכו לפח מיוחד: סוללות ריקות אולי נראות לכם תמימות, אבל הן עלולות להזיק מאד לסביבה. כשהן מגיעות לפח רגיל הן עלולות להיקבר באדמה ולפלוט אליה חומרים מזיקים מאד, שמחלחלים למי התהום ולקרקע שלנו ומרעילים את בעלי החיים ואת הצמחים. לכן יש להשליך סוללות לפח מיוחד לסוללות, שניתן למצוא בחנויות שונות, במוסדות עירייה, בצמוד למתקני המיחזורית ועוד. גם דיסקים (תקליטורים) מיותרים מומלץ להשליך למתקן מתאים. תרופות לא כדאי לזרוק לפח אלא להחזיר לקופת החולים או לבית מרקחת.
7. אז מה אם התקלקל? לא כל מוצר שהתקלקל הופך מיד לזבל. לפני שאתם משליכים משהו לפח, בדקו עם ההורים אם ניתן לתקן אותו ואולי תחסכו לסביבה הרבה אשפה.
8. בקבוק רב פעמי: במקום לקנות בקבוקי שתייה ופחיות בכל מקום, השיגו בקבוק רב פעמי (או פשוט השתמשו שוב באותו בקבוק פלסטיק), אותו תמלאו במים או במיץ שאתם אוהבים. כך תחסכו לעצמכם כסף ולסביבה - בקבוקי פלסטיק ריקים.
9. שקית בד: חשבו בכמה שקיות המשפחה שלכם משתמשת בכל פעם שמישהו הולך לסופר. השקיות האלו מתכלות לאט מאד ויוצרות נזק עצום לסביבה. השיגו שקיות בד ולכו איתן לסופר. את הקניות קחו הביתה בשקיות הבד ובכך תחסכו מהסביבה ניילון רב מאד.
10. העדיפו מוצרים עם אריזות ממוחזרות: כיום, הרבה מאד חנויות ויצרני מוצרים כבר יודעים שחשוב לשמור על כדור הארץ. אם אתם מתלבטים בין שני מוצרים, העדיפו את המוצר שאריזתו קטנה יותר ועשויה מחומרי ממוחזרים או מתכלים.